• info@ictja.csic.es
  • +34 93 409 54 10

Details
  • Lecturer: Xavi Gallach, Laboratori EDYTEM, Université Savoie Mont Blanc (CNRS) / Laboratori ISTerre, Université Grenoble Alpes (CNRS) França.
  • Date: Dec, 20, 2017 12:00 am
  • Place: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències de la Terra (UB)
  • Further information: Dra. Glòria Furdada (UB)
Abstract

Al massís del Mont-Blanc els despreniments són el principal factor erosiu per sobre dels 3000m d'altitud. Son processos actius que posen en risc infraestructures i alpinistes, per això estan sent estudiats a partir de fotografies i testimonis històrics, i en l'actualitat gràcies a una xarxa d'observadors (guies, alpinistes...). S'ha demostrat que durant els darrers 30 anys hi ha hagut un augment significatiu del nombre de despreniments degut a la degradació del permafrost, especialment en estius caniculars.

Per tal de comprendre millor la possible relació entre els períodes càlids i l'augment de la freqüència dels despreniments, ens proposem estudiar el fenomen des de la fi de l'últim màxim glacial (~20 ka), combinant datació cosmogènica al 10Be (edat d'exposició de la superfície del granit = edat del darrer despreniment) amb la utilització de proxys de temperatura.

L'estudi pioner tingué lloc el 2006 a l'Aiguille du Midi, i ha sigut ampliat el 2011, 2015 i 2016 amb noves campanyes a altres parets granítiques del Glacier du Géant. El resultat és un grup de 80 mostres. En paral·lel s'ha observat una relació entre el color de la superfície del granit i la seva edat d'exposició: la roca fresca presenta un color gris clar, mentre que les superfícies exposades centenars i milers d'anys adquireixen progressivament un color taronja. Aquí explorem un mètode de datació de la superfície del granit a partir del seu color, amb l'objectiu de poder exportar-ho a la resta del massís, i poder realitzar així una campanya de datació a gran escala amb tècniques de teledetecció, més senzilles, ràpides i barates que la datació cosmogènica.